Намаляват приватизационните сделки. Една от причините е отлагане или забавяне на приватизационни процедури по искане на ресорните ведомства. Това се посочва в доклада на Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол, който Народното събрание разгледа и прие без дискусии.

Съставът на агенцията е намален с 40 души. Това е причина за изоставане в изпълнението на планираните дейности при приватизационен и следприватизационен контрол. През този период са извършени всички подготвителни дейности, свързани с продажбата на 56 приватизационни проекти. Проведени са 20 процедури за възлагане изготвянето на правни анализи, информационни меморандуми и приватизационни оценки за обекти от приватизационния ресурс.

Приети са приватизационни оценки и информационни меморандуми за 11 обекта. Шест обекта са подготвени и предложени за приватизационна продажба чрез публични търгове. Проведен е 32-рият централизиран публичен търг, на който са предложени за продажба пакети от акции на 16 дружества. Паралелно с това агенцията е осъществила маркетингови мероприятия  във връзка с приватизационните процедури на други 27 обекта.

Агенцията отчита три приватизационни продажби с договорени плащания в размер на 1 333 700 лева, в това число компенсаторни инструменти в размер на 1700 лева по номинална стойност.

Според агенцията основната причина за малкия брой приватизационни продажби остават тенденцията на намаляване на инвестиционната активност в страната, отлагане или забавяне на приватизационни процедури по искане на ресорните ведомства, както и влошеното финансово състояние на предлаганите обекти за приватизация.