Общинската избирателна комисия в Божурище е отказала да регистрира застъпниците на Коалиция „Заедно за Община Божурище", съобщи Аспарух Аспарухов, досегашен кмет на Божурище и кандидат за следващ мандат от коалицията.

Утре решението на ОИК - Божурище ще бъде обжалвано пред ЦИК. Самата ОИК - Божурище обаче ще заседава отново в събота вечерта.

Аспарухов е категоричен, че идеята е по този начин да ги оставят без застъпници в секционните избирателни комисии. „За каква честност на изборите ще говорим тогава", запита той, цитиран от Фокус.

Той разказа, че от комисията му съобщили, че в момента нямали кворум и не можели да решат кои да бъдат застъпници. По думите му като кандидат-кмет той има право на двама застъпници във всяка една избирателна секция и двама в ОИК, но нито един от тях не е регистриран.

Запитан дали има нещо политическо в този отказ, Аспарухов заяви: „Не смятам, а съм сигурен. ОИК е съставена само и единствено от представители на парламентарно представени партии". Той е категоричен, че така не може да се гарантира честността на изборния процес в неделя.

На първия тур на изборите Аспарух Аспарухов е спечелил 46 % от гласовете срещу 23 % на Станимир Жарков от ГЕРБ.

На първи тур Коалиция „Заедно за Община Божурище" е имала застъпници, но не й е било разрешено да има двама застъпника в ЦИК, каквито права имат. В момента обаче нямат нито един такъв човек.

В едно от селата не допуснаха кандидата за общински съветник при броенето на гласовете да гледа. Това е безкрайно недемократично, недостойно и не знам докъде ще стигнем, ако вървим в тази посока", коментира още той.

На въпрос дали опонентът му ще има застъпници, Аспарухов каза, че освен застъпници, целите комисии са негови: Председател, заместник-председател, секретари и т.н. Ние няма да имаме нито един застъпник. Тези хора загубиха всякакво чувство за мярка", каза той.

„Това е отношението към Кмета на годината за Софийска област за 2010 година" - коментира Аспарухов.