Когато говорим за престъпността в България трябва да имаме предвид, че България е член на ЕС и в този смисъл можем да говорим за общи заплахи за сигурността. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по време на дискусия в НС за организираната престъпност в периода 2010-2011.

България беше сочена в множество доклади за неща, свързани с трафика на хора, с геостратегическото положение на страната ни в трафика на дрога, посочи той и допълни, че страната ни е сочена и за водеща във фалшивите евро и долари, водеща в кражбите на коли.
Положени са сериозни усилия, по думите му, за да излезем от тези доклади.

Киберпрестъпността и ДДС заплахите са актуалните заплахи, подчерта силовият министър. Съпоставимо с предишни години, задържаните количества цигари без бандерол са в пъти, пъти повече, каза Цветанов. Той обаче уточни, че това не означава, че сме се справили с този вид престъпност.

Министър Цветан Цветанов подчерта доброто сътрудничество между страната ни и правоохранителните органи на други държави. Киберпрестъпността ще стои на дневен ред и в следващите години, обясни вътрешният министър.
Звеното, борещо се с киберпрестъпността, в последните години е увеличено двойно, за да сме готови за бъдещите киберзаплахи.

През 2007 година жертвите на трафик са 288 човека, през 2008 те са 250, 2010- 432, 2011 - 541. Цветанов отчете и осъдителните присъди за трафик на хора - през 2007 са осъдени 85 човека, 2008 - 68 са осъдените, 2010 осъдени са вече-121, 2011 - 131 осъдени.

Цветанов отчете и ареста и присъдите на Наглите. Това беше група, която работеше на територията на страната, но те имаха поглед в страни от ЕС, където се подготвяха да осъществяват друг тип престъпност, обясни силовият министър.
Той припомни, че в деня на ареста на групата един от нейните членове е трябвало да замине за Виена, където да участва в източване на банкомати.

Според вътрешния министър важно в правораздаването е бързината на правораздаването. Затова са създадени и спецсъдилищата.