Убеден съм, че тази операция няма да доведе до нищо, заяви в студиото на „Тази сутрин заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов относно стартиралата във Врачанско операция за туширане на битовата престъпност в малките населени места. Затова тази операция може да се нарече „Безпомощност", е на мнение бившият вътрешен министър.

Политиката на Вътрешно министерство за разрешаването на битовата престъпност е напълно безпомощна. На 1 септември от МВР съобщиха, че ще се справят с нея и до 2-3 месеца ще се реши проблемът, това обаче не се е случило, констатира Цветанов.

Според него „системният подход", обявен от Цветлин Йовчев не е ефективен, а резултатите говорят сами по себе си. Самият факт, че последните месеци имаме изключително голяма концентрация на полицейски сили, които осигуряват охрана пред парламента или около границата, доведе до тези резултати, смята Цветанов. В допълнение на това, той коментира, че в централата на ГЕРБ лично до него са пристигали сигнали за полицейско насилие.

По думите му съществуват няколко показатели за успешната политика на ГЕРБ за борба с престъпността. Примери за това са кражбите на МПС, които по времето на ГЕРБ са били с най-малък брой за всичките 24 години преход, както и осигурената охрана по време на изкупната кампания в Ихтиман, даваща възможност на производителите да продадат спокойно продукцията си. Цветанов цитира кмета на село Баница, според когото видеонаблюдението в селото, въведено по времето на ГЕРБ, е единствената досега работеща мярка за осигуряване на спокойствието на гражданите.

МВР отчитат, че за 6 месеца за иззели 26 милиона къса цигари. По наше време тези количества бяха конфискувани за един месец, каза бившият шеф на МВР.

На въпрос дали сигурността е най-подходящата тема за вота на недоверие Цветанов заяви, че няма тема или сектор в политиката на сегашното правителство, които не могат да бъдат атакувани от опозицията.

По думите му последният доклад на Европейската комисия е катастрофа за българското правителство. Всички реформи, които бяха декларирани като успешни и че ще дадат добри резултати, доведоха до загуба на партньорството от Европа, заяви той.

Значителния спад в рейтинга на политическата му личност Цветанов коментира с опита да бъде дискредитиран в публичното пространство. Когато Делян Пеевски отправи обвиненията срещу мен, когато каза, че ще имам неприятности с прокуратурата и ДАНС, това наистина се случи, защото той контролира тези институции. Делян Пеевски управлява ДАНС чрез връзките си с ВСС, с главния прокурор и заместник главния прокурор, изтъкна Цветан Цветанов.