Софийският градски съд отложи делото срещу бившия МВР шеф Цветан Цветанов за присвояване на 50 хил. лева в полза на бившия служител на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.

Поради непълен съдебен състав делото бе отсрочено за 22-и май от 9 часа, като съдът си определи 16-и и 30-и юни като алтернативни дати при евентуално ново отлагане.

По план днес показания трябваше да дадат служебният вътрешен министър Петя Първанова и бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров. И двамата се явиха пред съда, като нито един от тях не се поздрави с Цветанов.

След разпускане на заседанието Станимир Флоров категорично отказа да говори пред медиите. На опитите им да му зададат въпроси той троснато отвърна с "няма" и обяви, че знае какво ще бъде попитан, но няма да отвърне на нито един въпрос.

Припомняме, на предишното съдебно заседание на 26-и март Цветанов поиска бърз съдебен процес.

МВР пък заведе частен иск срещу бившия вътрешен министър.

Орлин Тодоров, в чиято полза са отишли 50-те хиляди лева, увери, че не познава Цветанов и го е видял един-единствен път на 29 юни 2009 г., когато дясната ръка на Бойко Борисов е представял новия екип на ръководството на МВР.

На предишното засадение стана ясно, че със заповед на Цветанов обаче са му изплатени общо 50 569 лева и 28 стотинки, от които 7336 лева са за невзет платен отпуск, 12 132 лева са нетното му възнаграждение за времето, когато е временно отстранен, а останалата сума са 20-те му заплати обезщетение при напускане на системата.

Според прокуратарурата Цветанов е осъзнавал, че е нарушавал служебните си задължения и че е разполагал с бюджетните пари като със свои.

Държавното обвинение приема, че високата му длъжност представлява утежняващо вината обстоятелство.