Европейският съюз се нуждае от Турция повече, отколкото тя се нуждае от него.

Това заяви главният турски преговарящ с ЕС Егемен Баъш по време на визита в Дъблин, цитиран от europe.bg

Той отрече коментарите, че говорът на Турция към Европа се е втвърдил през последните месеци, но заяви, че има растящо недоволство от скоростта на присъединителния процес.

Той сравни икономическата криза в Европа с турския растеж от 11% през тази година и заяви, че Турция е „жизненоважна" за европейския достъп до енергийните ресурси в региона.

„Цената на това Турция да е извън ЕС е много по-голяма за европейците, отколкото цената да е в съюза", заяви той.

Баъш освен това коментира, че Анкара не е готова да се откаже от Кипър заради членство в ЕС, но и няма да се откаже от членството в съюза заради Кипър.

„Имаме справедлива кауза по двата въпроса и ще преговаряме за намирането на приемливо решение", добави той.

Турският главен преговарящ обвини някои страни-членки, че използват въпроса за Кипър за да „скрият" други причини за противопоставяне на турското членство в съюза и заяви, че прилагат двоен стандарт.

В последния доклад на ЕК, Турция е критикувана за проблеми със свободата на словото и религията, както и за проблеми с правата на малцинствата. Баъш отговори, че Турция ще продължи с „гигантския напредък", който е направила през последните години.

„Днес Турция е много по-добре от вчера. Утрешната Турция ще бъде много по-добре от днешната".

Баъш призна, че в някои страни-членки, които подкрепят турското членство, включително в Ирландия, общественото мнение не винаги отговаря на официалната позиция.

„Денят в който Турция приключи преговорите, тя ще бъде много по-различна страна и ирландското обществено мнение заедно с това в други държави ще се промени", коментира той.