Депутатите на ГЕРБ така и не „разрешиха" премиерът Борисов и членовете на кабинета да бъдат повикани в пленарна зала за заседанието по първото четене на Бюджет 2011.

Предложението на Михаил Миков бе гласувано и прегласувано, но така и не успя да събере необходимия брой гласове, за да бъде повикани премиерът и кабинетът.

Не помогна и призивът на Лютви Местан, който подчерта, че по време на разглеждането на проекта за бюджет в комисиите почти всички министри са се оправдавали, че са искали повече пари, но финансовият министър не дал.

Павел Шопов от Атака призова пък депутатите да гласуват поканване на президента Първанов, който да присъства на дебатите по бюджета.
Припомняме, днес пот 10.30 Първанов ще участва в първата сбирка на гражданската формация АБВ, спряганта като бъдещия му политически проект.

Парламентарният шеф Цачева припомни на депутатите, че НС не може да провежда такива гласувания, свързани с държавния глава.

В същото време стана ясно, че Синята коалиция също подкрепя искането Борисов е министрите да присъстват в пленарна зала.

Така е било винаги, откакто съществува парламентаризмът, подчерта Екатерина Михайлова.

Това също нямаше ефект и НС пристъпи към първото четене на проекта за Бюджет 2011. Той бе представен от единственият член на кабинета, присъстващ в пленарна зала - финансовият министър Дянков.

За по-малко от 5 минути той очерта някои от характеристиките на бюджета и когато всички очакваха същинската част на изложението му, той приключи с думите, че това е бюджетът на стабилността.

Рамката на бюджета е базирана на следните прогнози - ръст на брутния вътрешен продукт от 0,7% в края на 2010 г, ръст от 3,6 % за 2011, двигатели на икономическия растеж ще бъдат основно износът и плавното възстановяване на вътрешното потребление през 2011 г, посичи Дянков.
Основните фискални цели на бюджет 2011г са планиран дефицит в размер на 1 млрд. 963 млн. лв. По този начин България ще изпълни критериите на Пакта за стабилност на ЕС за дефицит под 3%, изтъкна финансовият министър.

Бюджет 2011 година следва средносрочната фискална рамка за мандата на правителството, която включва стабилност на валутния борд, ниски данъци за бизнеса и за домакинствата, осъществяване на пенсионна здравна и административна реформа, запазване размера на пенсиите и заплатите в публичния сектор.

Предвиденият размер на приходите е 25 млрд. 844 млн. лв или 33,5% от БВТ. Номиналният ръст на приходите спрямо 2010 година 1 млрд. 296 млн лв или с 5, 3% повече от 2010 година, заяви още пред депутатите Дянков.