Сирийските сили са убили 30 цивилни граждани, като 27 са загинали само в град Латамна в централната провинция Хама, съобщиха от Сирийския център по човешките права.

27 души са убити при бомбардировки по време на акция на военните за щурмуване на град Латамна" информираха наблюдателите.

"В Кусаир в централната провинция Хомс са загинали други трима цивилни, включително жена и дете", допълват от организацията.

Последните убийства са извършени, след като генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун осъди за пореден път извършваните кръвопролития от режима на Башар Асад, въпреки ангажимента на Асад да прекрати насилието и да изтегли правителствените войски от градовете до 10 април.

Най-малко 77 души са убити в четвъртък и 35 души в петък в Сирия, от които повечето са цивилни граждани, според данните на Сирийския център за по човешките права.

Припомняме, че сирийското правителство пое ангажимента да изпълни плана на специалния посланик на ООН Кофи Анан. До 10 април Асад трябва да изтегли правителствените войски от градските райони, а след това до 48 часа трябва да бъдат прекратени стълкновенията с бунтовниците.