Председателстваната от Жан-Клод Юнкер Европейска комисия оцеля при вот на недоверие в Европейския парламент, съобщава БиБиСи.

461 депутати гласуваха против свалянето на състава на Комисията, а 101 - „За". 88 се въздържаха.

Очаквано най-големите политически групи в законодателния орган на ЕС подкрепиха политиките на екипа на Юнкер. Обаче изненада е броят на депутатите, гласували срещу еврокомисарите. Очакваше се не повече от 80 депутати да дадат своя вот за свалянето на ЕК - 76 евродепутати внесоха искането.

376 евродепутати трябваше да подкрепят искането на евроскептиците, за да свалят Юнкер.

Искането за вот на недоверие беше входирано от Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" в Европейския парламент, която се води от лидера на британската Партия на независимостта Найджъл Фараж.

Евроскептиците обвиняват Юнкер, който беше премиер на Люксембург близо две десетилетия, че е пряко отговорен за данъчни политики, които несправедливо са подпирали световни корпорации - скандалът „Люклийкс". Европейската комисия води разследване по случая.

От разкритата информация става ясно, че стотици компании с помощта на Люксембург са успели да укрият милиарди долари данъци.

Базираният в САЩ Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) съобщава, че шестмесечно разследване е установило, че Pepsi, IKEA и Deutsche Bank са сред компании, които са се възползвали от предимството на законовите схеми за данъчно избягване в Люксембург.

Консорциумът е разгледал около 28 хиляди изтекли документа с подробни сложни финансови структури, позволяващи на компаниите рязко да намалят данъчните си задължения.

Организацията съобщи, че стотици милиарди долари са минали през страната в рамките на споразумения, с цел спестяване на плащане на данъци от компаниите за милиарди.

Припомняме, новият състав на Комисията започна работа на 1 ноември с мандат от пет години.