Около 60 консулски служители от България ще заминат за Русия, Украйна и Беларус през туристическия сезон. Това се налага заради усложнената ситуация в Украйна, съобщи във Варна министърът на външните работи Кристиан Вигенин, който се срещна с представители на туристическия бранш, предаде БНР.

Вигенин подчерта, че рисковете за туризма идват от влошената икономическа ситуация в Украйна, което може да откаже част от туристите да пътуват, от ситуацията в Крим, както и промяната на маршрутите и преминаването през Полша, за да се заобиколи Украйна, което обаче изисква шенгенски визи.

Днешната четиристранна среща в Женева е положителен знак заради прекия диалог между Русия и Украйна, коментира Вигенин.

Аз не мисля, че провал на срещата автоматично би довел до по-високи санкции. Все още не сме на етап, от който санкциите стават неизбежни, имам предвид икономическите санкции, посочи външният министър.

По думите му т.нар. „червена линия" по отношение на следващата фаза на санкции е свързана с евентуално нахлуване на руски войски в Украйна. Ако това не се случи, няма да има икономически санкции, поне такава е нагласата на огромната част от страните - членки на ЕС, допълни Вигенин.