Едно ново решение на Конституционния съд (КС) за Делян Пеевски ще бъде важно не само, за да каже ясно, че той не може да е депутат, но и също би могло да оправи кашата, която парламентът създаде, опитвайки се да спаси мандата на Пеевски. Това заяви адвокат Йонко Грозев от "Движение България на гражданите" в предаването "Неделя 150"по повод внесеното в петък от Реформаторския блок искане до президента да сезира наново КС.

Той обясни, че в опита си да спаси Пеевски след гражданското недоволство и да запази депутатското му място, парламентът на практика извършва нарушаване на Конституцията, отменяйки първоначалното си решение за избора му като председател на ДАНС. Към онзи момент - 19 юни 2013 - Делян Пеевски е бил избран, подал е оставка като народен представител и е положил клетва като шеф на ДАНС. С тези си действия той вече представлява изпълнителната власт и Народното събрание няма конституционни правомощия да отмени решението си за избор, без да наруши принципа за разделение на властите, обясни Грозев. Това е сблъсък между властите и узурпиране на правомощия от страна на Народното събрание, посочи още той.

"Целият този модел на политическо влияние зад кадър в последните години се крепи на ерозиране на независимите управленски органи, които не са пряко политически", категоричен беше Грозев. Той коментира, че тези институции - Конституционния съд, ВСС, ДАНС - са измислени, за да гарантират , че държаванта машина работи в обществен интерес, а не става проводник на частни и партийни интереси. По думите му обаче партиите в парламента се опитват да ги поставят под контрол.

Според Грозев самото решение на КС не дава абсолютна яснота за статута на Пеевски. 'Понеже знаят колко е абсурдно е решението им, КС е замазал становището си така, че да не може да бъде разбрано", коментира още Грозев.
По думите му ако президентът или другите институции решат да сезират съда за ново гледане по казуса, очакванията са той просто да каже дали едно решение на парламента е противоконституционно или не, а не да взима управленски решения като това кой и как да е председател на ДАНС.

Грозев беше категоричен, че КС може да излезе с решение в рамките на два месеца. "Фактът, че проекторешението на обявеното в понеделник решение е било готово още през юли, поставя въпроса то съзнателно ли е бавено и засилва подозренията за политически натиск", каза още той и добави, че от блока очакват скоро да чуят становището на президента.