Неблагоприятни прогнози за световната икономика в сравнение с преди няколко месеца, но САЩ се справят достатъчно добре, че Федералният резерв трябва да пристъпи към първо увеличаване на основната лихва от началото на финансовата криза. Това отбелязва в доклад за световните икономически перспективи Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD), цитирана от Ройтерс.

Базираната в Париж организация прогнозира световен ръст от 3% тази година и 3,6% през следващата. През юни прогнозите бяха съответно 3,1% и 3,8%. Организацията се позовава на спада в икономиките на Китай и Бразилия.

По отношение на САЩ Организацията за икономическо сътрудничество и развитие отчита подобрение на икономиката, ревизирайки прогнозите си за тази година до 2,4% от 2,0% през юни. Но намали прогнозата си за 2016 година от 2,8% на 2,6%.

Организацията вижда повече плюсове в полза увеличаване на лихвата от страна на Федералния резерв, тъй като „може да премахне несигурността на пазарите".

Прогнозите за икономиките на страните от еврозоната са най-добрите през последните 4 години. Очаква се тази година ръст от 1,6% и 1,9% през 2016 година.

OECD леко намали прогнозите за растежа на китайската икономика до 6,7% тази година и 6,5% през следващата година заради разочароващите данни и проблемите на финансовата борса.