Германия се оплака от Русия относно редица данъчни проверки на неправителствени организации, включително две германски, съобщи Ройтерс.

Берлин смята, че действията могат да накърнят двустранните отношения, които вече са изпитани от кризата с Кипър.

Данъчната инспекция на Фондация „Конрад Аденауер" и Фондация „Фридрих Еберт" изглежда, че са част от мащабните разследвания на Москва срещу руснаци и западни неправителствени организации. Според активисти разследванията има за цел да задушат политическите дисиденти, отбелязва Ройтерс.

Първата фондация е свързана с Християндемократическата партия на канцлера Ангела Меркел, а втората е близка до основната опозиционна партия - Социалдемократическата.

Германският външен министър Гидо Вестервеле е заявил на помощника на руския посланик в Берлин, че е „загрижен за съгласуваните действия" от руските данъчни служби, писа външното министерство на Германия в социалната мрежа Twitter.

Възпрепятстване действията на германските фондации може да нанесе дълготрайни вреди на двустранните отношения. Заявихме много ясно това на руската страна", каза германски дипломат за онлайн изданието на Spiegel.

След връщането си в Кремъл през май 2012 година президентът на Русия Владимир Путин подписа закони, които затягат контрола над неправителствените организации, изисквайки чуждестранните организации да се регистрират като „чужди агенти" - термин, използван по време на Студената война, припомня Ройтерс.

Кремъл обяви, че законите са нужни за предотвратяване на групи да шпионират за чужди правителства, но критиците на Путин разглеждат „хайките" на държавните органи като тормоз.

Руската прокуратура и правосъдното министерство не са коментирали данъчните акции. Правосъдното министерство обяви вчера, че действията на данъчните имат за цел да се проверят организациите дали "съответстват на законовите цели и на руското законодателство".

От съюза на Меркел съобщиха, че руските власти са иззели компютри от офиса на Фондация „Конрад Аденауер" в Санкт Петербург и поясниха, че тези действия са „напълно неприемливи".

Русия също възнегодува срещу приетия от еврозоната план за подпомагане на Кипър да се справи с финансовата криза, тъй като засяга депозитите на богатите руснаци в Кипър.

Около 30% от депозитите в Кипър са на руснаци, а според новото споразумение между международните кредитори и Кипър депозити от над 100 хиляди евро ще бъдат облагани с над 30% еднократен данък.

Германия, която критикува офшорната зона в Кипър, облагодетелстваща руснаци и други, призова най-големите депозити в най-големите банки да допринесат за спасителния план, който трябва да спре банкрута на финансовата система на Кипър.