Министерството на здравеопазването поиска от служебния кабинет допълнителни 11 млн. лв. за подобряване на спешната помощ и на условията в психиатричните болници. Това стана ясно от проект на постановление, който трябва да бъде одобрен от правителството, цитиран от Дарик.

За оптимизиране на спешната помощ в страната с парите се предвижда закупуването на 28 линейки, оборудвани с пълна апаратура за оказване на бърза медицинска помощ.

Очаква се с парите от проекта да се модернизира и обнови техническата инфраструктура и автопарка на две държавни психиатрични болници - Суходол и в Нови Искър, както и да се проектира сграда в Банкя, в която да бъдат преместени двете лечебни заведения. Към момента двете психиатрии не отговарят на санитарно-хигиенните изисквания и имат крайно амортизиран и морално остарял сграден фонд и оборудване, се посочва в доклад на служебния ресорен министър д-р Мирослав Ненков.

Ако исканите пари бъдат предоставени, се предвижда и пет кръвни центъра в страната да получат по един стандартен санитарен автомобил, снабден с многофункционална апаратура.