В Пловдив започна проектът "Подобряване на екологичната и рекреационната среда на град Пловдив", съобщи Plovdiv24.bg. Целта е подобряване условията за отдих и възстановяване на зелени площи и паркове в 4 от 6-те района на града.

Така ще се осигури устойчива и екологична среда за едно по-високо качество на живот. С това, като резултат, ще се разкрият и нови възможности за социално-икономическото развитие на града, посочиха от Общината на презентацията на проекта.

Одобрени са седем обекта в различни райони на града.

Проектът е на стойност 2 894 691,76 лв. и работата по него трябва да приключи до края на август тази година. Той се осъществява по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013г., а водеща организация е община Пловдив.

Като част от проекта ще бъдат изградени и възстановени алеи, тротоари и зони за пешеходци; подобрен достъп на хора с увреждания; монтиране на пейки и беседки; обогатяване на зеленината, засаждане на нови видове цветя, храсти и дървета; въвеждане на енергоспестяващо алейно и парково осветление, както и редица мерки за предотвратяване на престъпността и повишаване на сигурността в парковете.

Предвидено е също така изграждане на нови детски площадки в зелените площи, посочи ръководителят на проекта арх. Георги Селенски.