Жителите на санданското село Кръстилци пият радиоактивна вода, съобщава БиТиВи. Течащата от чешмите вода е с повишено съдържание на уран. Това е установила проверка на Здравната инспекция. Водата е опасна за здравето и живота на хората. Въпреки това водопроводът не е прекъснат.

Наскоро местните забелязали, че водата има странен цвят и мирис и подали сигнал в Здравната инспекция. Взетите проби показали, че водата е радиоактивна и опасна.

Д-р Мария Станчева от РЗИ-Благоевград обясни какво може да се случи след употребата на опасната вода. По думите й както при облъчване се засягат почти всички вътрешни органи. Първо ще се засегнат кръвните показатели при човешкия организъм, от там се засягат черен дроб, далак, бъбреци, посочи специалистът.

В селото Кръстилци живеят 15 души. Те споделят, че преди години там е имало мина за добив на уран, а водата е прекарана именно от района около мината.

Веднага след проверката, установила урана във водата, е издадена заповед за спирането й. След връчването на заповедта са правени неколкократни проверки. Установено е, че в някои дни водата е спряна, но в други - не. От РЗИ не знаят кой пуска водата.

Кранчето на радиоактивната вода е спряно, а тази, която тече по чешмите, била от друг, независим водоизточник, твърдят от общината в Сандански.

Част от местните си пълнят вода за пиене от балкански извор. Други пък признават, че се страхуват да пият каквато и да е вода.

От Здравната инспекция са санкционирали общината три пъти. Следващата стъпка е да изпратят преписка до прокуратурата.