Процедурни правила за избор на подуправители на БНБ бяха приети от парламентарната бюджетна комисия. Шефката й Менда Стоянова, обясни, цитирана от БТА, че по този начин, когато бъде избран шефът на Централната банка и той представи номинациите си за подуправители, ще има юридическа възможност веднага да се действа по процедурата. Стоянова уточни, че процедурните правила ще важат за приемането на всички подуправители.

Правилата за избор на БНБ бяха оспорени пред Конституционния съд от БСП. Менда Стоянова е категорична, че въпреки това изборът на шеф на Централната банка няма да се забави. Самата тя е абсолютно убедена, че няма протовиконституционност на правилата за избор.

Тъй като Иван Искров си е подал оставката, считано от 10 юли, кандидатите за нов управител на БНБ няма да могат да бъдат изслушани същия ден. Това означава, че приемникът му може да се избере най-рано на 11 юли. Тази дата обаче се пада в събота, затова управител на БНБ може да бъде избран през седмицата след 10 юли, обясни още шефката на бюджетната комисия. Дотогава Искров ще е управител на БНБ в оставка.

Припомняме, четири са кандидатурите за нов шеф на БНБ: Димитър Радев, подкрепен от ГЕРБ и РБ, Бисер Манолов от РБ, Виктор Йоцов от АБВ и Григорий Вазов от ПФ. С най-големи шансове е Радев.

Менда Стоянова посочи, че ако новият управител на БНБ успее да направи номинации за свои подуправители в един разумен срок от четири-пет дни след назначаването си, то по приетите днес правила, те могат да бъдат избрани до края на юли.