Президентът на САЩ Обама е поискал от Пентагона да се увеличи количеството на целите за военен американо-френски удар по Сирия.Президентът вече обмисля как да включи и ВВС в бъдещата операция, пише New York Times, цитирайки източници от Белия дом.Припомняме, до момента се говореше единствено за ракетни удари с „Томахоук", изстреляни от кораби в Средиземно море.

Става въпрос за увеличаване на предварително набелязаните от Франция 50 цели. В същото време обаче информаторът на изданието изтъква, че за да се избегнат непредсказуеми последствия, се планира да не бъдат удряни места, където се предполага, че се съхраняват химически оръжия, които обаче са именно поводът на бъдещата военна операция.

Целите на бъдещата коалиция ще бъдат армейски части, отговорни за химическите атаки, както и артилерийски и ракетни батареи, нанесли конкретните химически удари, за които САЩ обвиняват режима на Асад.В това число влизат и бази на ПВО, които се възприемат като средство за защита на химическите оръжия.

Очаква се в началото на следващата седмица американският Конгрес да разгледа искане на Обама за разрешаване на военен удар по Сирия. Военната сенатска комисия вече даде зелена светлина за това.От своя страна Париж обяви, че ако Конгресът във Вашингтон не разреши удари, Франция няма да участва в коалицията.

Междувременно на срещата на върха на Г20 в Русия стана ясно, че все повече страни са за политическо решаване на конфликта, като и ЕС, в лицето на председателя Барозу и президента Ромпой се обявиха за политически действия.