Над 1000 нарушения на трудовото законодателство са установени само в Силистренско. Инспекторите са проверявали фирмите през последните два месеца. В резултат са издадени актове и наказателни постановления за над 40 000 лева, съобщи БНР.

Проверки в болниците и центровете за спешна помощ в областта продължават вече трети месец. Инспекторите следят дали изрядно са сключени основните и допълнителните трудови договори на служителите, какъв е графикът на работа на медиците. Те проверяват и дали са спазени  изискванията за междудневната и седмичната почивка, съобщи директорът на местната дирекция "Инспекция по труда" Венета Бабанова.

Открити са 30 нарушения при извършване на проверки в две болнични заведения в Силистренска област. Приключиха и проверките в МБАЛ - Тутракан, където са проверени четири отделения. Приключиха проверките в четири от филиалите на Центъра за спешна медицинска помощ.

Масирани проверки има и в сектора на строителството, където проверяващите констатират средно по пет нарушения на строителен обект, добави Бабанова.

"Най-честите нарушения са необезопасени арматури, използване на неокомплектовани скелета, както и липса на перила, плътен под и необезопасени с парапети площадки на високи етажи", каза тя.

Трудовите инспектори са разгледали и 14 сигнала от граждани, повечето от които са за неизплатени заплати и обезщетения.