Правителството вдигна законовата забрана за носене на забрадки в средни държавни образователни институции. Това обяви турският вицепремиер Бюлент Арънч, цитиран от Hurriyet Daily news.

Законът за образованието е променен на заседание на 22 септември на фона на продължаващите разгорещени дебати относно задължителното религиозно образование.

„Знам, че по-специално някои от нашите ученички са копнели за това (забраната да се премахне)", каза Арънч. Стъпката идва след фактическото премахване на забраната за носене на забрадки в университетите, в резултат на една дълга съдебна битка през 2008 година.

Кабинетът е изменил регламента относно облеклото на учениците в средните държавни училища, като е премахнал законовата разпоредба, че учениците трябва да са без забрадки по време на час.

„Когато се срещнах с ученици в началото на учебната година, те очакваха тази добра новина с вълнение", каза Арънч, припомняйки своя визита в Бурса от миналата седмица.

Въпреки това е вероятно новата мярка отново да създаде противоречия и дебати. Някои организации предупреждават, че решението е равноправно на „политическа намеса" в областта на образованието.

Досега само ученичките, записани в професионални ислямски училища, можеха да носят забрадки в класните стаи.