От днес до 20 септември софиянци ще могат да се насладят на втората поредна Алея на книгата, която бе открита в сърцето на столицата на площад "Света Неделя". Над 30 български издателства ще радват читателския интерес на гражданите през идните 5 дни от 10:00 до 20:00 ч.

На София й отива да чете, да бъде културна, да привлича млади и стари. С тези думи заместник-кметът по културата на Столична община  Тодор Чобанов откри инициативата.

Служебният заместник-министър на културата Виктор Стоянов пък си пожела събития като това да зачестят. Той покани всички столичани на 28 септември от 10:00 ч. при езерото с лилиите в Борисовата градина, където София ще се опита да постави национален рекорд по четене на книги.

Въпреки лошото време и опасността от нов порой, десетки столичани не устояха на възможността да разгледат стотици книги на открито и да се приберат с ново четиво. Много родители доведоха и децата си, за да им изберат нова книга с приказки или помагала за първия учебен ден.

От издателствата, участващи в Алеята, пък обещават подаръци за всички първокласници, които посетят събитието.

Освен търговско измерение, инициативата има и културно такова като на специално изградената сцена на Алеята са предвидени литературни четения, читателско ателие, срещи със съвременни български писатели и музика на живо.