Камерън пристига на Даунинг стрийт, сн. ЕПА

„Даунинг Стрийт" 10 обяви, че Великобритания и САЩ няма да бъдат обвързани с откритията на екипа на ООН за разследване на химически атаки, отбелязва британският „Гардиън".

Британските въоръжени сили подготвят план за евентуален военен удар срещу режима на Асад, за да възпрат „отвратителното" използване на химически оръжия, потвърдиха от „Даунинг стрийт".

На фона на спекулациите, че британският премиер Дейвид Камерън, че ще свика парламента по-късно тази седмица, за да дискутират сирийската криза, от „Даунинг стрийт" подчертаха, че Великобритания и САЩ няма да бъдат ограничени от откритията на експертите по химически оръжия на ООН, които проверяват за използвани такива оръжия около Дамаск.

Говорителят на Камерън обяви, че плановете за военен удар са в ход. „Няма да влизам в подробности. Всичко, което ще кажа е, че е разумно да се допусне, че нашите въоръжени сили подготвят различни варианти", изтъкна говорителят.

Той подчерта, че до момента не е взето решение за използване на сила и че всякакво подобно решение ще се опира на доказателства от разнообразни източници.

От кабинета на британския премиер поясниха още, че всяка военна интервенция ще бъде проектирана, за да действа като възпиращ фактор срещу бъдещо използване на химически оръжия от режима на Асад и други по света. Говорителят на Камеран подчерта, че всяко действие ще бъде напълно в съответствие с международното право.

Всяко използване на химически оръжия е отвратително и е срещу всички международни норми", каза той и допълни, че става въпрос за това как да се възпре използването на химически оръжия.

Великобритания, САЩ и Франция изчакват какви ще бъдат разкритията на инспекторите на ООН, които проверяват източния регион Гута в Дамаск, където се смята, че са използвани химически оръжия.

„Ще видим ООН какво ще представи", заяви говорителят и припомни думите на външният министър на Великобритания Уилям Хейг, че сирийското правителство преднамерено е забавило допускането на експерти на ООН до мястото, защото крие нещо и може да покрие следите от използването на химически оръжия.

Запитан дали отговорът на Запада ще зависи от откритията на ООН, говорителят изтъкна: „Да. Това, което заявявам, е че има процес, който действа. Ние дискутираме с нашите международни партньори достъпните доказателства".

Коментарът от „Даунинг стрийт" показва, че военна акция може да се предприеме и без доказателства на ООН, че режимът на Асад е отговорен за атаката. Великобритания ясно заяви, че подготвя условията за действия без мандат на Съвета за сигурност на ООН, тъй като ще бъде блокиран от Русия, отбелязва британското издание.

По-късно днес британските депутати бяха призовани от премиера Дейвид Камерън да прекъснат лятната си ваканция, за да гласуват британски отговор срещу Сирия в парламента в четвъртък.