С пари от пакета „Юнкер" ще можем да санираме българските панелки.

Това стана ясно след срещата на държавния глава Росен Плевнелиев и българския еврокомисар и вицепрезидент на ЕК Кристалина Георгиева, която посети президенството, след като първо се срещна с премиера Борисов.

Разбра се още, че страната ни подкрепя този план за инвестиции на президента на ЕК.

През последните години в България и Европа наблюдаване траен спад на инвестициите, изтъкна пред медиите държавният глава. В българските и европейските банки има голямо количество ликвидни средства и свободен ресурс, но няма достатъчно инвестиции, изтъкна той. Според него не трябва да се изгражда стена между частните и държавните капитали.

Предизвикателство е средствата, котио в момента и банките държат да бъдат вкарани в реалната икономика, настоя Росен Плевнелиев. Затова, според него се налагало държавата да поеме своята част от риска, защото това щяло да отпуши допълнителна вълна от частни инвестиции.

По думите му имало много смислени проекти, по които можело дългосрочно да се работи. За съжаление в България, ние не успяваме да финансираме всички качествени, смислени, дъ6лгосрочно важни стратегически проекти за България, именно поради липсата на достатъчно ресурс в бюджета, смята той. Всички проекти чакали държавния бюджет, по думите на президента. Държавата не може да финансира всичко, посочи президентът. Публично-частното партньорство за съжаление в България е лоша дума, а не е така, убеден е Плевнелиев и изтъкна, че по света ПЧП е изключително добре работещ двигател за икономическо развитие.

Според президента планът "Юнкер" е навременна и изключително важна мярка за страната ни. Той е убеден, че пакетът, предложен от Жан Клод Юнкер, ще изиграе стратегическа роля за Европа и ще подкрепи икономиката ни. За да успеем да се възползваме от този финансов ресурс, според него, трябва да премахнем всички бюрократични пречки.

Важни стратегически проекти за нас, за които нямаме финансиране, по думите на Росен Плевнелиев, са АМ "Черно море", Дунав мост 3 и Дунав мост 4, скоростният път Русе-Свиленград, някои от газовите интерконектори.

Планът на ЕК за инвестиции идва точно на време и на място, убеден е президентът.

Според него пакетът "Юнкер" ще ни научи да правим ПЧП. Ще ни помогне и да подкрепим стратегически приоритети на българската икономика като енергийната ефективност, енергийната диверсификация, транспортната и енергийна инфраструктура, дигиталната икономика.

Българската икономика е с най-ниската енергийна ефективност, подчерта президентът. Планът за инвестиции може да подкрепи стартирането на мащабна програма за енергийна ефективност в България, включително и програма за саниране на българските жилища, която е дългоочаквана от българските региони, от българските граждани, подчерта Плевнелиев.

Това било смислено вложение, по думите му, а "не една ядрена централа за 10 милиарда евро в една определена точка на България". Не изключвам едното и другото, но енергийната ефективност е изключително важен приоритет за България и може да намери своята подкрепа и чрез плана за инвестиции, каза Плевнелиев.

На свой ред Кристалина Георгиева благодари за номинацията й за втори мандат. Тя отправи и важно послание към обществото и политиците ни:

"Политическата стабилност е много важна в момент, в който Европа все още преживява трудности". Еврокомисарят настоя да сме обединени и да вървим напред. Планът "Юнкер" по думите й е шанс за всички, но е особен шанс за страната ни, "в която парите спят в банките". Ние трябва да ги събудим, категорична бе Кристалина Георгиева. Време за губене няма, категорична бе тя. Можем да вървим нагоре и напред, убедена е Георгиева.