Телата на четирите еврейски жертви на нападението в еврейски магазин в Париж пристигнаха в Израел, където ще бъде проведена погребална церемония на фона на нарастващия антисемитизъм в Европа, съобщава АП.

Премиерът Бенямин Нетаняху и други обществени фигури ще присъстват на държавното погребение в Йерусалим, където телата на Йохан Коен, Йоав Хатаб, Франсоа-Мишел Сада и Филип Брахам ще бъдат погребани.

Припомняме, те бяха убити при заложническа драма в еврейски магазин в петък в Париж. Те са сред общо 17-те загинали при вълната от терористични атаки в рамките на три дни миналата седмица във Франция.

Европейските лидери трябва да направят повече в борбата с антисемитското насилие, обяви израелският президент Реувен Ривлин на погребалната служба, цитиран от ДПА.

„Неприемливо е през 2015 година евреите да се страхуват да излязат на улицата с кипа (традиционна еврейска мъжка шапка - б.р.)", поясни той.

Убийствата шокираха еврейската общност във Франция ( над 500 хиляди евреи), която е най-голямата в Европа. Нетаняху призова евреите в Европа да се завърнат в Израел заради увеличаващия се антисемитизъм.

Франция е първата страна в Европа, която дава пълни граждански права на евреите в навечерието на революцията (1789). Двама евреи са били премиери на Франция - Леон Блум и Пиер Мендес-Франс.