На 10 април 1979 г., в  в 20 ч. и 34 мин. московско време от комсмодрума в Байконур е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33". На борда му летят трима космонавти, между които и нашият космонавт-изследовател Георги Иванов, който става първият българин, напуснал пределите на Земята.

Иванов прекарва в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута, след което капсулата се приземява на 320 км югоизточно от Джезказган. За краткия си престой в орбита Иванов прави 31 пълни обиколки около нашата планета.

Георги Иванов
е роден в Ловеч на 2 юли 1940 г. в семейството на Анастасия Какалова и Иван Иванов Какалов. Като ученик се занимава с парашутизъм. Завършва Средно смесено училище „Тодор Кирков" Ловеч (1958).

Постъпва в Българската армия през 1958 г. Завършва Военното училище в Долна митрополия (1964) със специалност инженер-летец и квалификация пилот I клас. Служи в БНА като пилот, старши пилот, командир на звено и командир на ескадрила. През 1984 г. защитава дисертация и получава научна степен кандидат на физическите науки.

Родната му къща е превърната в Архитектурно-исторически резерват „Вароша" в едноименния квартал.