Сметната палата започва проверки на две партии - "България без цензура" и "Атака".

Заедно със Сметната палата ББЦ и националистическта партия ще бъдат проверявани и от Националната агенция по приходите (НАП).

В сутрешния блок председателят на Сметната палата Цветан Цветков отхвърли обвиненията от страна на лидера на ББЦ Николай Бареков и каза, че одитната институция не гилотинира никоя партия, а ги проверява заради нарушения.

Вчера бившият журналист и настоящ евродепутат Николай Бареков обвини Сметната палата в лъжа и тормоз на определени политически субекти.

Цветков обясни, че първоначално ББЦ е представила списък с лица, които не съдържат ЕГН-тата и последните им адреси. После обаче дарителите скачат от 524 на 800 - това е партията с най-много дарители.

Предстои проверка на ББЦ. Ще бъдат проверени приходите на партията - от субсидия, членски внос, дарения.

Одит предстои и за партията на Волен Сидеров.

Според отчета на политическа партия "Атака" тя трябва да е най-многолюдната партия, тъй като декларира най-голям членски внос. Парите от членски внос надвишават в пъти тази на големите партии: от 0 лева преди три години приходите на "Атака" от членски внос са нараснали през времето на 90 000 лв, на над 300 000. Тази година са декларирани над милион и 300 000.

Ние ще проверим дали приходите и разходите на партия „Атака" са законосъобразни, уточни председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

По закон проверката на Сметната палата продължава до 6 месеца, така че резултати се очакват през есента.

Финансовият министър е този, който ще реши дали на някоя от тях да бъде спряна държавната субсидия. Сметната палата ще осведоми финансовия министър Владислав Горанов и НАП за резултатите от проверките на ББЦ и "Атака" .