Най-голямата поука от Илинденско-Преображенското въстание е да осъзнаем качеството на политическия елит, който подготвя въстанието, ръководи битката с империята и оставя златната страница в историята на българското национално достойнство.

С тези думи проф. Трендафил Митев се обърна към обществеността във връзка с честванията на 110 години от въстанието, които се навършиха на 20 юли. Във връзка с годишнината са организирани редица инициативи до края на 2013 година, като е формиран национален комитет, а за негов председател е избрал министърът на отбраната Ангел Найденов.

„Идеята ни не е да организираме една траурна литургия в памет на загиналите", посочи Митев и настоя, че историята не е наука за миналото, а наука за бъдещето. „Целта е да се опитаме, гмуркайки се в драмата на илинденци и преображенци, да обясним как е било възможно в българския политически процес да израснат такива титани на мисълта и делото, от които са треперели империи и на които се е възхищавал целият свят", категоричен бе той.

„Политически апостоли" бяха наречени от него Дамян Груев, Гоце Делчев, д-р Христо Татарчев и останалите дейци от края на XIX и началото на XX век. „Това не бяха обикновени бунтовници или хайдути, това бяха политически апостоли.
Хора, които се бяха отрекли от личен живот. Хора обрекли се на каузата за довършване на национално-освободителното дело", посочи Митев и настоя, че именно такъв политически елит ни е необходими днес и това трябва да бъде най-голямата поука от въстанието.

Като част от честванията ще бъде организирана изложба пред Народния театър „Иван Вазов" от 32 табла с помощта на Столична община, конференция в Малко Търново, в Гоце Делчев, военно-историческа експедиция, а през октомври и голяма научна конференция. На нея ще участват и гости от чужбина, включително от Македония, за да се постараят организаторите да получат и изследват поглед на събития и отвън.

Тези 110 години са поредният урок за политиците, защото онези времена са примерът, в който българският народ показва, че може да бъде истински консолидиран", посочи проф. Нина Дюлгерова.

За поредна година родните историци са направили опити за съвместно честване с македонската страна, но освен останалите с българско самосъзнание граждани, на усилията не е откликнала нито една институция, разочарован бе Тренфил Митев.
„Това е българско въстание и нашата цел е да защитим позицията, че говорим за чисто българска борба в името на освобождението на българите в тези земи", категоричен бе той, противопоставяйки се на всякакви други твърдения на македонски историци.