Вирусът Ебола, убил повече от 700 души в Западна Африка, може да се окаже заплаха и за Великобритания, сподели пред БиБиСи британският външен министър Филип Хамънд.

Хамънд заяви, че до момента няма случаи на зараза на Острова, но правителството се отнася много сериозно към въпроса с епидемията и че веднага ще се свика извънредна правителствена комисия за спешни случаи „Cobra".

Вчера агенцията за общественото здраве във Великобритания подаде сигнал към лекарите да бъдат нащрек за симптоми на Ебола.

Хамънд подчертава, че правителството е абсолютно фокусирано в спирането на заплахата от вируса и обмислят дали има спешни предпазни мерки, които е нужно да се вземат. "Това е заплаха, на която ще трябва да отвърнем", споделя Хамънд.

В Бирмингам мъж е бил тестван за Ебола, но резултатите се оказали отрицателни.

По-рано правителственият научен съветник, Сър Марк Уолпорт, сподели пред „Дейли Телеграф", че Ебола е сериозна заплаха поради причината, че светът днес е „взаимосвързан". Уолпорт смята, че най-опасните зарази сред хората са тези, които са произлезли от други видове и са потенциална заплаха за нас.

„Трябва да мислим за риска и да се справим с него както трябва", твърди Уолпорт.