При назначаване и повишаване в длъжност на служители в Агенция „Митници" задължително трябва да се изследва тяхната професионална и психологическа пригодност. Изискването се въвежда с приетите от Министерския съвет промени в нормативни актове, произтичащи от последните промени в Закона за митниците, съобщават от „Дондуков 1".

В Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници" се създават инспекторати на пряко подчинение на техните ръководители. Обезпечаването с персонал на дейностите, които преминават от административните звена на инспектората на Министерството на финансите към инспекторатите на двете приходни агенции, също се регламентира.

Посочва се, че проверяващите органи на инспектората в структурите на самите агенции ще бъдат с развит административен капацитет. Целта е да могат да извършват всеобхватно, обективно, безпристрастно и точно проверките. Това ще става на базата на специфични познания за функционирането на двете приходни администрации.

От „Дондуков 1" поясняват, че целта на приетите структурни промени е да бъде постигната по-ефективна координация между звената в митниците, да се подобрят работните процеси и да се утвърдят оперативни процедури, които са свързани с документооборта и организацията на работа. Ще бъде подобрена функционалността на митническата администрация. Това ще стане чрез повишена ефективност, бързина и ред в процесите на управление.

Изменена е и Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП). С измененията поземлените имоти, сградите и съоръженията в зоните на пунктовете ще могат да се предоставят за управление на Агенция „Митници". Това ще става в случаите, в които не са предоставени на ведомства за изпълнението на функции, свързани с извършването на граничния контрол, поясняват от Министерския съвет.

Целта на новата уредба е да бъдат създадени условия за оптимизация и подобряване на управлението, преустройството и поддържането на въпросните имоти. В Агенция „Митници" пък ще функционира звено, което ще координира и осъществява тази дейност.

От „Дондуков 1" поясняват още, че устройствените правилници на финансовото министерство, Агенция „Митници", Агенцията за държавна финансова инспекция, Държавната комисия по хазарта и Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз" се привеждат в съответствие с последните изменения и допълнения на Закона за държавния служител и Кодекса на труд. Те се отнасят до работното време с променливи граници.