Ердоган предупреди международната коалиция срещу "Ислямска държава", водена от САЩ, че без изпълнение на исканията й турската държава няма да съдейства в борбата срещу терористите.

Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на посещението си в Афганистан, съобщава ТАСС.

„Досега сме отправили четири искания към международната коалиция (срещу джихадистите - б.р.) - за създаване на безполетна зона, зона за сигурност, обучение и снабдяване на опозиционните формирования в Сирия и борба срещу сирийския режим.

Докато исканията ни не бъдат изпълнени, участие ни е невъзможно", категоричен е бил Ердоган.

Ердоган също така е подчертал, че създаването на зона за сигурност в Северна Сирия не е окупация на тези територии. Анкара предпочита формулировката "зона за сигурност" пред израза "буферна зона", отбелязва ТАСС.

„Това само ще предостави възможност на избягалите в Турция граждани на Сирия да се върнат в родината си. А за това е нужно да се гарантира сигурността", каза турският президент.

Ердоган добави, че страната му няма да се съгласи с каквито и да било американски
доставки на оръжие за кюрдските бунтовници
, сражаващи се с джихадистите в Сирия. Турция вижда в кюрдските бунтовници продължение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която води 30-годишна въоръжена борба в Турция и е смятана за терористична организация.

Противопоставянето на Турция за доставки на оръжие може да навреди на усилията на водената от САЩ коалиция да се бори с екстремистите и още повече да усложни отношенията между Турция и САЩ.