Синята коалиция няма да участва в гласуването на вота на недоверие, внесен от ДПС и БСП. Няма да участват и в дебатите.

Това обявиха Иван Костов и Мартин Димитров след поредния кръг преговори между ДСБ и СДС. Припомняме, вчера коалицията проведе тричасово заседание, но не успя да излезе с окончателно становище за поведението си по време на дебатите по вота.

Сините заявиха, че ще останат единни в позицията си. Синята коалиция ще обяви мотивите си за днешното решение със специални декларации по време на дебатите.

Ние не можем да подкрепим правителството срещу този вот и едновременно с това - не искаме да играем мач, който се свири от бившата Тройна коалиция, заяви лидерът на тъмносините Иван Костов.

Това е мач, който Сергей Станишев и Ахмед Доган организират. Това не е нашият мач, нямаме нищо общо нито с едните, нито с другите, подчерта от своя страна и Мартин Димитров.

С отказа си да участват в дебатите и гласуването по вота сините смятат да се разграничат както от ГЕРБ, така и от БСП и ДПС.

Ерозира мнозинството, което подкрепя ГЕРБ, констатира Иван Костов. Има лицемереие в този вот на недоверие, смята пък Мартин Димитров. Той припомни изказване на лидера на БСП Сергей Станишев, в което той заявява, че не изключва коалиция БСП-ГЕРБ след изборите.

Димитров не е съгласен и с темата на вота - провал в антикризисната политика, тъй като кирзата започнала по време на тройната коалиция.

СДС лидерът бе категоричен, че и ГЕРБ, и БСП са солидарно отговорни за това, че страната ни не излиза от кризата.

Припомняме, дебатите по вота на недоверие ще се проведат утре, а гласуването ще е в петък.

БСП поискаха отлагане на процедурата, заради деня на траур, но ръководството на парламента отхвърли искането.