Над 10 000 души се качиха на връх Шипка на националния ни празник. Данните са на полицията, предаде БТА. Хората дойдоха с автомобили, велосипеди или пеша, за да се поклонят пред паметта на загиналите за свободата.

"Връх Шипка не е музейна експозиция, а олово, стомана и пролята кръв", каза в словото си днес на площада под върха вицепремиерът Томислав Дончев.

По-рано през деня бе отслужена панихида в памет на загиналите воини и опълченци от Великотърновският митрополит Григорий в съслужение с габровски свещеници. В тържествения митинг присъстваха и областните управители на Габрово и Стара Загора, руски дипломати, народни представители, кметове.

До паметника на Свободата на връх Шипка водят 894 стъпала. Общо 150 военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада с командир бригаден генерал Димитър Шивиков участват във военния ритуал с почетна рота, военен оркестър и войници-венценосци.

Още в началото на деня на прохода "Шипка", в посока към площада имаше 10-километрова колона от коли и граждани, които не успяха да стигнат навреме за тържеството.

В цялата страна имаше тържествени церемонии в деня на Освобождението. Въпреки лошото време, десетки силистренци отрупаха паметника на Стефан Караджа с венци и цветя, предаде БНР. В храмовете на Пазарджик беше отслужена заупокойна литургия в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война.

В града се отдава специална почит на Ованес Соваджиян, който спасява Пазарджик от опожаряване. Ованес Соваджиян, който през 1878-а година работи като телеграфист на гара Татар Пазарджик. По време на изтеглянето на османските войски Сюлейман паша иска разрешение от Високите порти да запали града и да изколи населението:

Турците са препратили телеграмата, че ще опожарят Пазарджик, а той е сменил текста на телеграмата и така спасява Пазарджик. Той е искал града да се запази, затова най-дългата улица в града носи неговото име, поясняват местни хора.

Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен по повод 3-ти март в катедралния храм "Света Богородица".

Регионалният исторически музей във Враца отваря врати за безплатни посещения в Деня на националния ни празник.

В Котел отбелязват годишнината от Освобождението с изложбата "Военните кореспонденти изпращат...". Експозицията проследява върховите моменти в Освободителната война, от обявяването й, формирането на българското опълчение, форсирането на Дунав, помощта на българите за руските войски, битките и възторженото посрещане на освободителите, до подписването на Санстефанския мирен договор.

В празничната програма в Сливен е 51-вата лекоатлетическа щафета "Освободител" и фотоизложбата "България в блясък - владетели и дворци на Третото българско царство".

В Добрич честването на 3-ти март започна с панихида и празничен водосвет в памет на загиналите за Освобождението на България.

За 15-и път делегация от Добрич поднесе венци и цветя пред паметника на Ботев в град Измаил, български район в Украйна. От този паметник започнаха и честванията на 3-ти март в украинския град, чието население е 80 процента от бесарабски българи.

В Хасково са разделени в оценката си за национални празник. За едни днес е свещен ден, за други хасковлии, на 3-ти март излизат едни политици да веят байраци, да казват речи, които им е написал друг, този ден е една фасада. 3-ти март трябва да е през цялата година, смятат жителите на Хасково.