Влиятелният японски политик Ичиро Озава, една от ключовите фигури зад управляващата партия в страната, и десетки други напуснаха Демократичната партия, но правителството запази мнозинството си в долната камара на парламента, съобщи Ройтерс.

Въпреки напускането на 70-годишния Озава и неговите сподвижници това може да постави премиерът Йошихико Нода в по-добра позиция да затвърди контрола в капризната партия и да прекъсне споразуменията с опозицията.

Сигурен съм, че Нода има шампанско в лед. Той ще бъде доволен да види оттеглянето на Озава", каза Джефри Кингстън, директорът за Азиатски изследвания към „Темпъл Юнивърсити"

Озава, известен като „Шогунът-сянка" заради задкулисните си споразумения, и неговите последователи напуснаха партията заради план за удвояване на данъка върху продажбите с 10% през следващите три години.

Предложението цели да ограничи публичния дълг на страната. То бе прокарано в долната камара с помощта на опозицията миналата седмица. Но 57 депутати от Демократичната партия на Нода гласуваха срещу него, докато 15 се въздържаха и отсъстваха.

40 депутати от долната камара и 12 от горната - повечето от тях „новобранци" -  напускат партията. Това ще доведе до намаляване на управляващите депутати в 480-местната долна камара от 289 на 249.

Обаче агенция Киодо по-късно съобщи, че 50 души ще напуснат, като двама депутати от долната камара няма да напускат партията.

Озава помогна за поемане на властта от Демократичната партия през 2009 година. Той е яростен критик срещу плана на Нода за данъчните промени, съобщи АП.