Лидер на антишиитска екстремистка групировка, който стои зад едни от най-кръвопролитните религиозни атаки в Пакистан, е убит от полицията при престрелка днес, съобщиха властите, цитирани от „Франс прес".

Малик Ишак е застрелян с няколко други високопоставени представители на Laskhar-e-Jhangvi (LeJ) в източната провинция Пенджаб.

Групировката, която се разглежда като близка до „Ал Кайда" и наскоро беше обвинена, че се обвързва с „Ислямска държава", има репутацията на една от най-безжалостните екстремистки организации в Пакистан.

Ишак, който през последните години беше задържан няколко пъти от полицията, беше арестуван в събота и при опит да бъде прехвърлен негови поддръжници атакуваха конвоя в Музафаргарх, каза представител на полицията.

Източникът поясни, че полицията е отговорила и е убила Ишак, двамата му синове и други 11 екстремисти, а шестима полицаи са ранени.

Вътрешният министър в Пенджаб потвърди, че Ишак и други „13 екстремисти, включително двамата му синове" са убити в ранните часове на днешния ден.

Групировката е свързана с редица атентати и атаки. При бомбен атентат през януари 2013 година организацията уби стотици шиити в град Куета.