Словенски съд изпратил присъдата на автоджамбазина Ярослав Димитров в мейл на Софийска градска прокуратура, съобщиха от прокуратурата. Припомняме, това е младият мъж, чиито провинения бяха обсъдени и по време на правителствено заседание от разгневилия се тогава премиер Бойко Борисов.

На електронната поща на Софийска градска прокуратура в петък, 28 август, е постъпила присъда на Районен съд - Брежице, потвърдена от Висшия съд в град Любляна и от Върховния съд на Република Словения.

Според документа, на Ярослав Димитров за трафик на крадени автомобили, е наложено   „лишаване от свобода" за срок от 10 месеца и глоба за 3 493 евро. Същият ден прокуратурата внесе в Софийския градски съд предложение за приспособяване на тази присъда към изискванията на българското законодателство.

Съдът ще определи на кои текстове от Наказателния кодекс на Република България съответстват извършените престъпления и какво наказание осъденият трябва да изтърпи.

Магистратите ще решат при какъв режим и в какъв тип затворническо заведение осъденият ще лежи. "Каква част от наказанието е изтърпяна на територията на друга държава и какъв остатък да изтърпи, както и каква част от предварителното задържане и мярката за неотклонение „домашен арест" следва да бъдат приспаднати при изпълнение на наказанието", са решенията, които трябва да вземат в съда.

На 16 март 2015 г. Ярослав Димитров е бил задържан в Република България, тъй като е  обявен за международно издирване по две европейски заповеди за арест (ЕЗА). Едната заповед е издадена от съд в италианската столица. В Рим той е трябвало да бъде арестуван за участие в организирана престъпна група, която е манипулирала банкомати, скинирала е банкови карти.

Втората Европейска заповед за арест е на съдебните власти на Република Словения, за изпълнение на присъдата на  Районен съд - Брежице за трафик на крадени автомобили, с която е наложено наказание„лишаване от свобода" за срок от 10 месеца.

За заповедта, издадена от съда в Рим, от СГС са постановили Ярослав Димитров да е с мярка за неотклонение „домашен арест", който да се изпълнява на адрес в село Герман. Съдът е отложил фактическото предаване на лицето до приключване на разследванията срещу Димитров в Р България.

По отношение на европейската заповед за арест от Словения, издадена за привеждане в изпълнение на 10 месечната присъда, не е взета мярка за неотклонение. Софийски градски съд е приел да се приведе в изпълнение наказанието от 10 месеца лишаване от свобода и не е предал Ярослав Димитров на словенските власти.

След получаване на съдебните актове от словенските съдебни власти, Софийска градска прокуратура незабавно ги е представила пред СГС и е поискала приспособяване на присъдата към българското законодателство.