Ирански журналист и политически анализатор твърди, че бунтовниците хуси притежавали големи запаси от оръжия, достатъчни да отблъснат всяка потенциална сухопътна операция от страна на армията на Саудитска Арабия.

Коментирайки старта на водената от Рияд военна кампания срещу шиитските бунтовници хуси в Северозападен Йемен през тази седмица, иранският журналист посочил, че започването на сухопътни бойни действия щяло да бъде голяма грешка от страна на Саудитска Арабия.

Според него другата грешка на саудитците била, че са започнали въздушни удари.

„Историята е показала, че никоя страна не е била в състояние да постигне своите интереси в Йемен", отбелязал експертът, цитиран от руски медии.

По думите на иранския анализатор, контролираните от хусите области в Йемен „не би трябвало да имат проблем", когато става въпрос за всякаква сухопътна кампания, започната от Саудитска Арабия.

„Саудитците помнят отлично, че военният арсенал на йеменците - автомати "Калашников" и гранатометни системи, е предоставен на страната от Съветския съюз, което им позволи успешно да отблъснат въоръжените сили на Саудитска Арабия през 2009 г. Това, което виждаме в момента, наподобява тогавашната ситуация. Йеменците имат достатъчно оръжия, за да се защитават сами", изтъкнал иранският специалист.