България не изнася и не разрешава от нейна територия да бъде изнасяно оръжие за Сирия. Това увери пред Дарик радио министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Коментарът му идва в отговор на тиражираната през седмицата информация, че тримата доставчици на оръжие на правителството на САЩ, които пострадаха от взрив на полигона в Анево, са тествали оръжия за доставка на сирийската опозиция.

Божидар Лукарски поиска американските власти да дадат обяснение дали българско въоръжение попада в Сирия, след като страната е в забранителния списък на ООН за износ на оръжие.

Ние не издаваме разрешения за краен потребител Сирия. Как попада такъв вид въоръжение от България в Сирия, трябва да отговарят официалните американски власти, защото ние изнасяме оръжие, включително и руско, за Америка", коментира икономическият министър.

Лукарски опроверга и информацията, че на полигона в Анево се е извършвало изпитание: „Не става дума за изпитание, а за обучение на специалисти. Не е изпитание на оръжие, защото става дума за РПГ-та, които се използват още от времето на Варшавския договор. Това е руско въоръжение. Да кажем, че става дума за изпитание, е все едно да кажем, че заводът за велосипеди в Ловеч изведнъж решава да прави експерименти и изпитания на „Балкан"-четата, които всички ние помним от нашето детство".

Министърът на икономиката прехвърли отговорността за контрола върху фирмите, експлоатиращи боеприпаси, върху служба КОС на МВР.