Отношенията между американското правителство и сирийския президент Башар ал Асад са все по-близо до абсурда: от една страна, Вашингтон иска Асад да бъде свален от власт, а от друга, САЩ и техните съюзници са още по-уплашени от тези, които биха могли да го заместят, пише италианският в. „Република".

Вместо да работят заедно с Русия и Европа за това как да бъде преустановен сирийския конфликт, САЩ продължава да влошава ситуацията, допълва изданието.

„В Сирия не всичко е загубено, но само ако замесените страни отворят очите си и оттеглят исканията си, които те самите знаят, че са безполезни и непрактични. Сега, това е като театър на абсурда, те продължават да се придържат към тези искания, докато в Сирия става все по-лошо и по-лошо с всеки изминал ден", посочва експертът по Сирия Джошуа Лендис за италианския вестник.

Има само едно решение на съществуващия проблем - споразумение за прекратяване на огъня. Но нито САЩ, нито Саудитска Арабия биха се съгласили с това, защото примирието би означавало, че Асад би останал на власт. Вашингтон очевидно не иска това, подчертава експертът.

Е, поне Вашингтон не иска това на хартия. Но истината е, че в действителност Западът не иска Асад да пада от власт, защото тогава никой не знае кой ще дойде на власт в Дамаск. С падането от власт на Асад Сирия ще се превърне в терен, свободен за конфронтацията между различни екстремистки групировки.

„Ал Нусра? Ислямска държава? Или ислямистки екстремисти, свързани с Ал Кайда? Всички тези възможности са ужасяващи, затова никой не иска Асад да сдаде властта", коментира експертът.

В същото време, Европа би могла да изиграе ключова роля в тази ситуация, действайки като посредник между САЩ и Русия за споразумение за прекратяване на огъня в Сирия. Според Джошуа Лендис европейците скоро ще платят още по-голяма цена за бездействието си, защото скоро потокът от бежанци, бягащи от войната в Сирия в Европа, ще се увеличи експоненциално.