Група от военни кораби от руския Тихоокеански флот навлезе в Средиземно море за първи път от десетилетия, съобщи РИА Новости, позовавайки на говорител на флота, предаде ливанският „Дейли Стар".

Силите успешно са преминали през Суецкия канал и са навлезли в Средиземно море. За първи път от десетилетия бойни кораби от Тихоокеанския флот влизат в този регион", каза Капитан I-ранг Роман Мартов.

Руската агенция отбелязва, че корабите се движат към Кипър и ще акостират в Лимасол.

Разрушителят „Адмирал Панталеев", амфибиите „Пересвет" и „Адмирал Невелской", танкерът „Печенга" и буксира „Фотий Крилов" напуснаха пристанище Владивосток на 19 март, отбелязва агенцията.

Бойните кораби ще се присъединят към другата част от групата за специални операции в Средиземно море, в която влизат корабът „Североморск", фригатата „Ярослав Мудри", буксирите „Алтай" и СБ-921, както и танкера "Лена" от Северния и Балтийски флот. Също така корабът „Азов" (Ропуча- II клас) от Черноморския флот ще се присъедини към тях.

Командирът на ВМС адмирал Виктор Чирков наскоро заяви, че Русия може да увеличи формираната група за специални задачи с ядрени подводници.

Руското военно министерство обяви през април, че Москва е започнала разполагане на група за специални задачи в Средиземно море, изпращайки няколко бойни кораба от Тихоокеанския флот.

През март военният министър на Русия Сергей Шойгу заяви, че основата задача на групата в Средиземно море ще бъде да защитава руските интереси в региона.

Източник от военното министерство обяви, че командният център и контролните агенции ще бъдат базирани или в Новоросийск или в Севастопол ( Украйна).

Новости припомня, че Съветският съюз поддържа 5-та Средиземноморска ескадра от 1967 година до 1992 година. Ескадрата е имала за цел да се противопоставя на Шести американски флот по време на Студената война. Тя е включвала между 30 и 50 бойни кораба и спомагателни съдове.