В Конституцията ясно е записано, че най-тежката форма на парламентарен контрол, каквато е вотът на недоверие, се реализира от 3 до 7 дни след внасянето в парламента. Утре изтича седмият ден. Ако утре ГЕРБ провали отново заседанието, очевидно, че те не искат да се разглежда този вот на недоверие в Народното събрание".

Това коментира председателят на НС Михаил Миков.

На въпрос дали в парламентарната практика се е случвало подобно нещо вносителят на вот на недоверие да не се регистрира за участие в заседанието, Миков посочи, че никой досега не си е позволявал да злоупотребява до такава степен с правата си.

Всеки сам избира собственото си поведение", изтъкна Миков. Попитан дали като парламентарен шеф ще извика националистите на работа в НС, той заяви:

Не, аз не викам никой. Хората са изпратили народните представители в Народното събрание, за да участват в неговата работа. Не е ангажимент на председателя да ги събира".

Той не е съгласен с мнението на опозицията, че управлението е заложник на Атака. „Това не е тълкувание, това е оправдание и едно твърдение, което от дълго време се тирижира", смята Михаил Миков. Според него днес ясно се е видяло, че ГЕРБ не искат да се разглежда вотът на недоверие.

Очевидно те сами са разбрали, че са сгрешили и така деликатно се измъкват от ситуацията", смята Михаил Миков.