Секретарят на община Петрич Туфчо Сандъкчиев е арестуван, съобщават от прокуратурата. Той е задържан за 72 часа, като предстои днес Районната прокуратура-Петрич да внесе искане до съда за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража", съобщават от прокуратурата.

Сандъкчиев е привлечен като обвиняем за престъпление против политическите права на гражданите.

От държавното обвинение поясняват, че на 11 септември Туфчо Сандъкчиев е извикал в кабинета си служител на общината и го заплашил, че ще го уволни, тъй като симпатизирал на друг кандидат за кмет, а не на Вельо Илиев.

Припомняме, Илиев е досегашен кмет на общината и кандидат за следващ мандат.

Чрез заплахата Туфчо Сандъкчиев пречи на общинския служител да осъществи конституционните си политически права, а именно, че никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения.

По случая се разпитват свидетели и са назначени експертизи. Друг служител на община Петрич също е свидетелствал за оказван му натиск от секретаря на общината. Разследването продължава.

С присъда, влязла  в сила на 24 февруари 2012г., Туфчо Сандъкчиев е признат за виновен в това, че през месец януари 2007г. в гр. Петрич в качеството си на главен секретар на община Петрич в кръга на службата си е съставил официален документ с невярно съдържание. В протокол от заседание на местния парламент той допълнил невярното обстоятелство, че местните парламентаристи са се съгласили да упълномощят кмета на община Петрич да извърши сделка с недвижими имот общинска собственост за нуждите на търговско дружество. Такова съгласие не е имало и не е вземано подобно решение.

Той е бил осъден на лишаване от свобода за срок от шест месеца, чието изпълнение е било отложено за изпитателен срок от 3 години. Освен това е лишен от правото да заема длъжността „главен секретар на общината" за шест месеца, поясняват още от прокуратурата.