Сега не се търсят резерви за намаляване цената на тока, а БСП не приема обвинението, че изкуствено е задържана цената на тока. Тази позиция изрази социалистът Таско Ерменков в предаването „Здравей България" по Нова ТВ.

Търсихме резерви и намирахме резерви за намаляване на цената на тока, подчерта той. Единственото ЕРП, което е поискало драстично увеличаване на цената на тока е ЕВН, убеден е социалистът.

Ерменков припомни срещи на държавния глава Росен Плевнелиев с представители на ЕВН. Това увеличение е генералната репетиция, смята той. Според него, ако ГЕРБ се върнат на власт 10 %-ното увеличение сега ще ни се види песен.

ДКЕВР е стара социалистическа структура, коментира и Мария Капон от коалиция „Десните". Според нея увеличението на тока е политическо, а регулаторът не е независим, както би трябвало. За мен е абсурдно това повишение на тока, каза Капон. Според нея не трябва да се увеличава тока с цел спасяване на НЕК.

В момента сме в ужас без край, коментира още тя ситуацията в енергетиката. Виновни за високия ток са скъпите договори за зелена енергия, стана ясно по време на разговора. Американските централи също „надували" цената.