В последните години циганският етнос е припознал ДПС като партията, която решава проблемите на хората. Това заяви пред БиТиВи депутатът от ДПС Александър Методиев - Бат Сали.

Той смята, че акцията срещу незаконните цигански постройки в Гърмен е насочена срещу ДПС. Целта й била да бъде спряно доверието на циганския етнос към партията.

Депутатът запита защо се премахват само циганските къщи. По Черноморието също имало строени незаконно палати. Бат Сали иска да разбере защо в другите населени места, където има незаконни постройки, не се предприемат акции.

Методиев смята, че е трябвало да бъде дадена възможност за узаконяване на някои от постройките, които отговаряли на стандартите.

Това е унижение, това е гавра с моя етнос. Бяха оставени под открито небе, но въпреки тези трудности успяха да облекат и да нахранят дечицата си, за да отидат на училище", коментира още той.

Народният представител е убеден, че законът трябва да е за всички, а не за едни мащеха, за други - майка.

Той подчерта, че хората от циганския етнос не били зависими от личности като него или други ромски лидери. Те просто били прогледнали и видели светлината в тунела.

Депутатът сподели, че ходи почти всяка седмица в циганския квартал в Кюстендил. Подготвял се за предстоящите избори. Не се притеснявал от негативизма спрямо него относно някои виждания на други политически партии. Това, което го притеснявало, бил лошият стандарт на живот на неговите съграждани.

Методиев коментира и бежанската вълна, като посочи, че според него страната не е била подготвена. Той е категоричен, че не трябва да приемаме бежанци.

Междувременно стана ясно, че за жителите на циганския кв. „Кремиковци" в Гърмен за втори път ще излязат на протест. Той е с начален час 18.00. Поводът е продължаващото събаряне на незаконните им постройки.

Циганите искат къщите да бъдат узаконени. Те обвиняват кметицата Минка Капитанова за създалата се ситуация, пояснява Нова телевизия.