2-3 месеца годишно да е неплатеният отпуск, предлага бизнесът, както и да се увеличи срокът за работа при намалено работно време на 9 месеца.

Тази идея представи Васил Велев - председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България след срещата на бизнеса с депутата от „Синята коалиция" и лидер на СДС Мартин Димитров.

Велев каза, че подобни антикризисни мерки се прилагат в Австрия, Германия и Италия.

При рязък спад на продажбите държавата да поеме част от възнаграждението на работниците, а на специалистите за по-дълъг период от време, настоява Васил Велев и уточни: „У нас това беше практикувано само за 3 месеца в размери от 120 лв. месечно".

Той коментира също, че в Западна Европа този размер е до 80% от получаваните преди спада на приходите възнаграждения.

През последната седмица от мандата си кабинетът "Станишев" е похарчил 650 млн. лева.
                                    Още...

За да се запазят работниците в реалния сектор, според Васил Велев трябва да се съкратят бюджетните разходи.

По думите му бизнесът подкрепя идеята на кабинета за запазване на пенсиите и заплатите на настоящите нива.

Васил Велев призова хората „да затягат коланите".

Основният извод, който мога да направя от тази среща, е, че последствията от кризата в никакъв случай не са отминали и нейният пик вероятно ще бъде около зимата, заяви и Мартин Димитров.

Едно от най-важните неща е предприемането на мерки за запазване на предприятия от фалит и за запазване на работни места, категоричен бе той.

„Има опасност тепърва и рисковете пред българската икономика не са отминали", смята Мартин Димитров.

Той предлага парите от „Сребърния фонд" да отидат за увеличаване на пенсиите. Освен това Мартин Димитров предлага 50 хил. души от държавната администрация да бъдат съкратени.

„Това са политически назначения по формулата „3:5:8", смята още той.

Димитров обаче уточни: „Не трябва да бъдат съкращавани хора ангро като процент примерно". Според него трябва да се направи преглед от кои държавни структури има нужда.
„В много министерства има застъпване на функции", категоричен е Димитров.

Мартин Димитров предлага да се закрие комисията „Кушлев". „Не виждам смисъл от нея", заяви лидерът на сините, тъй като в момента тя изпълнява функции на данъчната администрация и прокуратурата.

Мартин Димитров е категоричен, че няма смисъл агенциите да имат надзорни управителни органи. „Трябва да има едно от двете", смята той. Също така според него трябва да се съкратят и областните администрации.