Наематели на плажове масово стават фирми, които са регистрирани в последните месеци и са с капитал между 10 и 200 лева. Тази вратичка в законодателството се използва, за да може реалните наематели на плажните ивици да останат анонимни, съобщава БГНЕС.

След проведените миналата седмица търгове за отдаването под наем на 22 плажа по Българското Черноморие, осем крайбрежни ивици останаха без желаещи да ги стопанисват. В понеделник регионалният министър Лиляна Павлова е издала заповеди, с които са определени новите наематели на 14 плажа през следващите пет години. Повторни търгове предстои да бъдат обявени за плажовете, към които сега не е проявен интерес. МРРБ до началото на април приема документи за отдаването и на още 19 плажа по Черноморието.

При една от процедурите се стигнало до парадоксален рекорд. Фирма, която е регистрирана през февруари 2015 г., с капитал от 100 лева, печели тайното наддаване с над 20 пъти по-висока оферта за наем от първоначално обявения от МРРБ минимален праг. Регистрираната в Бургас „Акра Лидо", представлявана от Щерион Щерионов, обявява, че е готова да плати за наем на плаж „Черноморец-Изток" в следващите пет години сумата от 546 750 лева.

Минималният наем за 60 месеца, който е поискан от министерството на Павлова, е едва 25 965 лева. В процедурата за този плаж участват още четири фирми.

Сериозно наддаване е имало и за плажа на „Свети Влас - Запад". При обявена минимална цена за наем от 165 835 лв. за пет години, търгът се печели от софийската фирма „Дайкири Бийч", представлявана от Венета Аспарухова, която дава 890 520 лева. В наддаването участват общо пет фирми.

Пловдивската фирма „Голдън Лейкс", с капитал от 10 лв. и регистрация от февруари месец т.г., представлявана от Стоян Стоилов, е новият наемател на „Централен плаж - Свети Влас". В конкуренция с още две фирми, Стоилов печели атрактивната плажна ивица с оферта от 1 920 000 лв., при първоначална цена от 1 280 190 лева.

Регистрираната в село Кошарица фирма „Дени Инвест", представлявана от Юмер Хюсеин, печели тайното наддаване за плаж „Елените 2" с оферта от 48 030 лв., при първоначална поискана цена от МРРБ 23 935 лева. Капиталът на фирмата-победител е 10 лв., а в наддаването е участвала още една фирма.