Вирусът на мексиканския свински грип принадлежи към същата група както и „испанката", която отне живота на 50 млн. души през 1918-1919 г., заяви пред Би Би Си един от водещите британски вирусолози Джоунс.

„Вирусът е от същата група H1N1. Имаме основания за безпокойство", предупреди Джоунс.

Мексиканският свински грип, както и „испанката", поразяват мъже до 45 години.

Щетите за икономиката от разпространението на вируса могат да достигнат до милиони долари, което допълнително ще окаже негативно влияние върху опитите на световната икономика да се справи с рецесията.

Световната здравна организация (СЗО) обяви високо ниво на опасност за здравето в Мексико заради случаите на свински грип.

Следим отблизо развитието на ситуацията".Това заяви говорителка на ЕС. "Установени са постоянни връзки между Европейския център за контрол върху болестите, САЩ, Мексико, СЗО и страните членки, правим оценка на информацията, с която разполагаме", допълни тя.

           Още...

Отделни случаи на заразени са регистрирани и в САЩ. Болни със синдрома на свинския грип вече са и в Океания.

Във Великобритания член на екипажа на самолет, изпълнявал полет от Мексико до Лондон, бил хоспитализиран със симптоми за свински грип, съобщава днес британският в. "Дейли мейл". След проведени изследвания се оказа, че мъжът не е носител на опасния вирус.

По данни на АФП с подозрение за свински грип е била хоспитализирана група от 22 студенти в Нова Зеландия, завърнали се от Мексико.

Според главния епидемиолог в министерството на здравеопазването, доктор Ангел Кунчев, за момента България не е сред рисковите държави, в които би могло да се появи пандемия на свинския грип, съобщи БНР.

Според най-нови данни броят на жертвите на мутиралия вирус на свински грип, който е комбинация от човешкия, свинския и птичия грип, са до 81 души.

Всички починали са граждани на Мексико. Близо 1300 души са хоспитализирани с признаци на болестта. Лекарства против свинския грип засега няма.

Япония предприе изключителни мерки на основните си международни летища в Токио и Осака, където са разположени скенери за засичане на пристигащи пътници с висока температура. Властите от Страната на изгряващото слънце дори откриха специална телефонна линия.

Компаниите „Панасоник", „Тойота" и „Хонда", които имат предприятия в Мексико, обявиха, че при утежняване със ситуацията със свинския грип, са готови да вземат всички възможни мерки. „Хонда" обяви, че е готова да спре работа на завода си, а „Панасоник" готви изтегляне на японските си служители от Мексико.

Германските власти също взимат необходимите мерки, а в САЩ загрижеността във връзка с опасния вирус нараства. Осем случая е регистрирал институтът по здравеопазване в САЩ. Съмнения за случаи на свински грип има както в щата Калифорния, така и в Тексас и Канзас. Според Си Ен Ен само в Ню Йорк са прегледани 75 студенти, тъй като те са показвали симптоми на опасния свински грип.

Министърът на здравеопазването на Канада Леона Аглукак отправи предупреждение към цялата общественост в страната.

Коста Рика, Никарагуа, Бразилия, Перу, Чили и Колумбия също взеха предпазни мерки.

Израел не е заплашен от епидемия на свински грип, успокоиха местните здравни власти.

В столицата на Мексико - Мексико сити са затворени училищата и университетите, а президентът Фелипе Калдерон отмени пътуване в провинцията и свика извънредно заседание на кабинета.

Над 6 млн. ученици и студенти в огромната метрополия с население 20 млн. души си останаха вкъщи, а всички библиотеки, театри, спортни клубове и поне 14 музея бяха затворени. Отменени са и мачовете в края на седмицата. Населението се паникьоса и изкупи хирургическите маски в столицата.

До четвъртък вечер властите в Мексико твърдяха, че няма нищо необичайно, въпреки че грипният сезон бе по-тежък от друга година.

 Закъсняла реакция на здравните служби разгневи мексиканците. Световната здравна организация (СЗО) реагира изключително бързо и вече изпрати експерти, техническа помощ и медикаменти, за да помогне на мексиканските власти в борбата с епидемията.