Повишаване на интереса на чуждестранни компании за покупка на индустриална собственост, логистични и търговски площи очакват експерти в областта на недвижимите имоти.

Според Орлин Владиков, цитиран от БТА, обаче за да се върне пазарът на недвижимите имоти към нивата си от 2008 година, ще са нужни 7-8 години. По думите му с продажби на недвижими имоти в България преди две години са се занимавали около 4500 компании. В момента 10-12 % от тях не функционират.

Експертът очаква заради инфлационните процеси, които вече се забелязват в някои страни в Европа и извън нея, много от спестяванията отново да бъдат пренасочени отново към недвижима собственост.

Той изрази надежда България отново да бъде преоткрита от много икономически субекти, които ще пренасочат своята икономическа дейност от Западна Европа, Близкия Изток, Гърция в България.

Според него тук фирмите биха могли да реализират сериозни печалби и заради добрия данъчен "климат". Той каза, че в България няма статистика, която да дава данни за покупките на недвижими имоти от чуждестранни граждани.

Той припомни, че много от чуждестранните граждани регистрират у нас компании и купуват недвижимата собственост на тяхно име, което затруднява статистиката. Твърде малка част от чужденците купуват имоти като физически лица.

Все още не може да се разбере дали в големите градове или курортните комплекси има обособени квартали от чужденци, собственици на недвижимост. В някои райони се правят големи комплекси, които са финансирани от чуждестранни инвеститори и при тях може да се забележи подобна тенденция, отбеляза експертът. Подобен е комплексът, който се строи в района на Камчия, финансиран от кръга около бившия кмет на Москва.

Големи инвестиции в областта на жилищното строителство в София са били направени от няколко компании от Израел, които построиха няколко жилищни комплекса в района на кварталите "Лагера" и "Лозенец", припомня Владиков.

Инвеститори от Израел бяха реализирали проекти за молове в няколко от големите градове в страната. Мол с руски инвестиции се стори в "Лозенец", който има претенциите да бъде най-големият на Балканския полуостров.

Всичко това обаче не е достатъчно, за да се каже, че у нас вече ясно се обособяват квартали на чужденци. Експертът отбелязва, че продължава тенденцията на засилен интерес от руски и украински граждани към покупка недвижимост по Южното и в някои райони на Северното Черноморие, главно заради добрата инфраструктура и изградените голф-игрища там.

Интересът им обаче се стопира от визовия проблем. Китайски корпорации и по-малко граждани имат интерес към покупка на недвижимост и то главно към търговски обекти и индустриална собственост, показват наблюденията на Владиков. На този етап обаче все още това е на фаза интерес, не са ми известни големи сделки с китайско участие, уточнява той.

Той изрази надежда, че с откриването на страната ни като добра туристическа дестинация от държавите от региона, представителите на сериозния бизнес ще припознаят България и като дестинация за инвестиции в недвижима собственост и други преки инвестиции.

На този етап обаче затрудненията са заради това, че някои от страните в региона също са в криза и това ограничава финансирането. Друга причина за забавянето на инвестициите е лошият пример на замразените у нас инвестиции от Испания и Израел, които чакат по-добри времена.