Започват проверки на всички 200 психолаборатории в страната. Причината са фалшиви психотестове за водачи на обществени превозни средства. Поради открити нарушения вече има и затворени центрове, съобщава ТВ7.

Тестовете са задължителни за новите водачи на обществени превозни средства, но и за тези, които на всеки три години трябва да потвърждават психическата си годност.

Основната причина за проверките на психолабораториите в цялата страна е засечената порочна практика за издаване на протоколи за успешно проведени тестове, без самите водачи да са присъствали в центъра. Това се е случило в една от психолабораториите в страната, която вече е затворена.

След промяна в Закона за автомобилните превози от 2010 г., 28-те центъра за психични изследвания в страната нарастват на 200. Друга причина за драстичното увеличение е либерализирането на пазара.

Повечето засечени нарушения са в психолаборатории в страната. Най-често провиненията са за неправилно водене на документация и прилагане на методиките.