Планираната ски зона над Трявна нарушава драстично законодателството поради ниската надморска височина от около 900 м н.в. Това становище изрази коалиция от неправителствени организации и граждани.

То ще бъде внесено при общественото обсъждане на ОУП на ски зоната и е подкрепено от Асоциация на парковете в България, Българска асоциация за Алтернативен туризъм, Екологично сдружение „За Земята", Сдружение за дива природа Балкани, Федерация „Зелени Балкани" и физически лица.

Ще алармираме прокуратурата, европейските структури и съда за нарушенията на закона, но все пак призоваваме към здрав разум местната власт в Трявна и инвеститорите на този проект, коментира Цвета Христова от Екологично сдружение „За Земята".

Тома Белев от Асоциация на парковете в България смята, че има редица сериозни закононарушения.
Предложеният проект за Общ устройствен план на ски зоната е разработен в нарушение на Закона за устройство на територията. Проектът засяга предложената за обявяване и приета от Националният съвет за биологично разнообразие защитена зона BG 0000399 „Българка", смята той.

Освен това, според него, е нарушен и Закона за опазване на околната среда като не е разработена Екологична оценка паралелно с ОУП. Съоръженията са предвидени да се изградят при терени с голям наклон, което съчетано с тънкият почвен слой ще доведе до значителни ерозионни процеси.

Освен, че нарушава закона, този проект е нелогичен предвид глобалното затопляне, ниската надморска височина ( средна надморска височина 940 м н.в.). Освен това, няма и откъде да внесем вече чужди туристи, пазарът на ски туристите е достигнал максималните си стойности. Още повече, че няма да има и сняг. По данни на ОУП Климатични особености от средната годишна температура няма отрицателни температура.

Ски туризмът в световен мащаб загива заради глобалното затопляне и измененията в климата, това стана ясно след като утвърдени ски курорти отложиха поредица от състезания поради липсата на сняг или докарваха сняг с вертолети.

Ски зоната би унищожила в зародиш възможностите за устойчиво развитие на района и новосъздадения Природен парк Българка. Затова неправителствените организации призовават Община Трявна към развитие на природосъобразни форми на туризъм.