Правната комисия към парламента изслушва двамата кандидати за конституционен съдия от квотата на Народното събрание.

За овакантената престижна позиция номинации има от ГЕРБ в лицето на досегашния омбудсман Константин Пенчев и членът на Висшия съдебен съвет Михаил Кожарев, издигнат от ПФ.

Пенчев се похвали пред депутатите, че е сезирал КС 11 пъти досега по граждански сигнали. За него трябва да се мисли как хората да могат да сезират КС и без посредничеството на институции, но да се намери механизъм жалбите да се отсяват.

Подобна позиция зае и Кожарев, който предложи този филтър да е Висшият адвокатски съвет. И двамата кандидати за позицията в КС се обявиха против намаляване правомощията на съда, даже застъпиха нуждата от повече права на КС.

Номинираният от ПФ Кожарев призова за уреждане в Конституцията на отвод и самоотвод на конституционни съдии.

Пенчев пък обяви, че задължителното гласуване вероятно не би било противоконституционно.

Кандидатите допуснаха, че може би трябва да се заговори за право пред КС да се обжалва изборът на евродепутати.

В края на изслушването съпредседателят на ПФ Валери Симеонов се опита да дискредитира кандидатурата на Пенчев, позовавайки се на доклад за дейността на Върховния административен съд (ВАС) по времето, когато настоящият омбудсман е бил негов председател.

По думите на Симеонов, в доклад от 2010 година е установил сериозни нарушения в 8 групи, в които влизат предубедено разпределяне на политически дела, укриване на членство в дружество в декларацията на Пенчев за конфликт на интереси и разхищение на бюджета на ВАС.

Пенчев увери, че още през 2010 г. се е явил пред етичната комисия на ВСС и е отговорил по всички пунктове на тези обвинения със съответните документи. "Аз съм единственият председател на ВАС, влизал лично на над 300 дела", изтъкна той..

Пенчев гарантира, че от задействането на системата на случайно разпределение на съдебни дела във ВАС е ползвана единствено тя, особено за политически дела. В края на заседанието на правната комисия депутатите приеха своя доклад, съдържащ отговорите, които и двамата кандидати дадоха.

Докладът ще бъде представен в пленарна зала на НС преди окончателното гласуване за това кой от двамата номинирани да стане новият конституционен съдия от квотата на парламента.